From the Blog

NPNG Pre-Futsal Kindness Cup 2018

Pada 17 Mac 2018 bersamaan hari Sabtu baru-baru ini telah diadakan kejohanan futsal yang dinamakam NPNG Pre-Futsal Kindness Cup 2018. Kejohanan ini berlokasi di NPNG Sports Centre, Damansara Damai, Kuala Lumpur dan melibatkan 8 buah pasukan. Mengambil nama NPNG Pre-Futsal sebagai penghargaan kepada NPNG selaku penaja penuh kejohanan futsal ini. Kejohanan ini juga merupakan Pre Futsal yang kedua selepas kejohanan Pre Futsal yang pertama yang telah diadakan pada penghujung tahun 2017. 

Bermula jam 9.00 pagi, anak-anak asnaf, yatim serta anak-anak pelarian muslim yang terdiri daripada pelbagai latar belakang dari pelbagai rumah kebajikan ini mula membanjiri lokasi futsal dengan diiringi oleh pengurus pasukan masing-masing dan NGO yang bertanggungjawab menjaga mereka. Lapan pasukan yang terlibat adalah Madrasah Hashimiah, Pertubuhan Kebajikan Ash Shakur (PEKEAS), Rumah Kasih Harmoni (RKH), Projek Ihsan, Caring Hearts-Anbu Illam, Ar- Rayyan,  Somali FC serta Kindness All Star.
Ucapan pihak penaja, NPNG
Pre-Kindness Cup ini adalah sebagai pemanas badan kepada kejohanan futsal sebenar yang bakal menggegar Futsal KSL Setapak pada 1 April 2018. Pada permulaan acara, anak-anak ini berkumpul untuk mendengar taklimat dari pengasas Kindness Malaysia, Encik Muhammad dan projek koordinator, saudara Ahmad Haziq. Seterusnya ucapan daripada pihak penaja, NPNG dan taklimat dari pengadil perlawanan.
Pasukan Ar Rayyan yang datang dari Negeri Sembilan 
Sepak mula dimulakan pada jam 10.00 pagi. Semangat anak-anak ini sangat membara dan penuh berkobar-kobar semasa beraksi di gelanggang seolah-olah berada di kejohanan sebenar. Tambah meriah dengan sorakan daripada para penyokong pasukan masing-masing. Selaku penganjur yang membawa jenama Futsal Kejohanan Piala Kindness, pasukan Kindness Malaysia turut terlibat dalm kejohanan ini sebagai pelengkap kepada kumpulan A.
Pasukan perempuan RKH dan Pekeas FC
Kejohanan peringkat kumpulan berjalan dengan lancar sekali dan berhenti rehat untuk melepas penat lelah. Empat pasukan berjaya ke peringkat separuk akhir iaitu pasukan dari Madrasah Hashimiah, RKH, Somali dan Projek Ihsan. Cukup sengit perlawanan di perigkat ini sehingga keempat-empat pasukan ditentukan berdasarkan sepakan penalti dan akhirnya pasukan RKH dan Projek Ihsan berjaya merencah keringat untuk berentap di peringkat akhir Pre-Kindness Cup kali ini.

Madrasah Hahimiah FC
Kejohanan turut diselitkan dengan perlawanan persahabatan perempuan di antara pasukan Rumah Kasih Harmoni (RKH) Paya Jaras dan Pertubuhan Kebajikan Ash Shakur (PEKEAS) Rawang yang diadakan sebelum perlawanan akhir.
Selepas berehat lebih kurang 15 minit, perlawanan akhir bermula. Ternyata kedua-dua pasukan Projek Ihsan dan RKH sukar ditewaskan sehingga pasukan Projek Ihsan memecah gawang gol pihak lawan dan mengesahkan kejuaraan untuk kejohanan pre cup kali ini. Tepukan gemuruh daripada semua yang hadir benar-benar memuaskan mereka dan senyuman gembira seperti inilah yang amat kami harapkan. Semoga mereka semua bertambah bersemangat untuk ke kejohanan sebenar nanti.  

Penaja memberi hadiah kepada pemenang
Terima kasih Yayasan Emkay dan NPNG atas tajaan
Tampak ceria persembahan santai mereka pada kali ini, siapa tahu pada kejohanan sebenar nanti mereka bakal memberi saingan sengit kepada pasukan lain yang berentap. Di penutup kejohanan sekitar jam 1 tengah hari, sesi ucapan penutup dan penyampaian hadiah diberikan oleh pihak penaja. Alhamdulillah, semua pasukan gembira menerima hadiah. Adat dalam pertandingan, ada yang kalah dan ada yang menang. 
Somali FC 
Keputusan penuh kejohanan NPNG Pre-Futsal Kindness Cup 2018:-
Juara : Projek Ihsan
Naib Juara: Rumah Kasih Harmoni
Ketiga: Madrasah Hashimiah
Keempat: Somali FC
Pasukan juara dari Projek Ihsan
Besar harapan kami semoga bakat anak-anak ini dapat dilihat oleh masyarakat luar kerana mereka jarang berpeluang dapat bermain futsal seperti anak-anak di luar sana dan semoga mereka dapat pergi ke peringkat yang lebih tinggi dalam sukan futsal khusunya. Semoga mereka semua dapat memanfaatkan sukan futsal ini untuk terus sihat mental dan fizikal seterusnya bergiat aktif dalam apa jua acara sukan termasuklah sukan futsal.
Pemenang bersama piala 
Futsal Piala Kindness 2018 pada 1 April nanti bakal melibatkan anak-anak daripada 30 pasukan dari rumah kebajikan, komuniti pelarian, miskin bandar dan asnaf dari pelbagai latar belakang seluruh Malaysia. Anggaran lebih 300 orang sukarelawan dari pelbagai rakan NGO termasuklah sukarelawan Kindness Malaysia sendiri serta 700 orang dari golongan kanak-kanak dan remaja asnaf bakal membanjiri futsal KSL Setapak, Kuala Lumpur. Persiapan kini sedang memasuki peringkat akhir. 
Semangat Futsal Piala Kindness kami kongsikan bersama
Untuk kejohanan sebenar pada 1 April 2018 nanti, peluang untuk menaja masih lagi kami buka. Sesiapa yang ingin menjadi sukarelawan ataupun menaja apa jua bentuk sumbangan termasuklah wang tunai, pelbagai jenis makanan dan minuman, kasut futsal mahupun jersi, boleh hubungi kami di support@kindness.my atau boleh terus hubungi nombor telefon 0183800961.
Sukarelawan Kindness Malaysia yang terlibat
Jumpa di Kejohanan Futsal Piala Kindness 2018 pada 1hb April nanti. 
#RoadToFutsalKindnessCup2018
Ahmad Haziq Angah
Projek Koordinator
Kindness Malaysia