From the Blog

Bagaimana Untuk Buatkan Sukarelawan Kekal Dengan NGO?

How do you retain your volunteers? Ini antara soalan yang biasa saya terima oleh para dermawan atau rakan NGO. Bila uruskan NGO, sukarelawan ini adalah tulang belakang Kindness Malaysia. Mereka tidak dibayar, tetapi merekalah yang mendokong visi dan misi yang kita impikan. Menjadikan visi dan misi itu objektif kita bersama.
So bagaimana nak pastikan sukarelawan itu sentiasa bersama dengan kita? Jika dalam bisnes, staff retention itu salah satu cabaran. Bagaimana nak pastikan pekerja atau talent itu kekal dan tidak pindah ke syarikat lain? Jika dalam syarikat, income dan perks adalah antara motivasi utama. Tapi dalam NGO kita tidak ada kelebihan itu. Kita tidak mampu bayar staf gaji tinggi. Malah dalam Kindness Malaysia kita belum ada staff sepenuh masa. Oleh itu apakah yang membuatkan sukarelawan itu kekal bersama dengan kita?
Bagi saya ada beberapa elemen yang mampu buatkan sukarelawan itu kekal dengan organisasi kita. Hari ini saya kongsikan dua elemen yang penting yang mampu dilakukan oleh mana2 pemimpin atau founder NGO.
Pertama ialah visi dan misi serta jenis NGO tersebut. Jika sukarelawan itu minat dengan haiwan, maka dia akan cari NGO berkaitan dengan haiwan. Jika seorang itu minat dengan pendidikan, maka dia akan cari NGO yang berkaitan dengan pendidikan. Jika minat dengan kebaikan, maka akan jumpa Kindness Malaysia.
Tapi tidak cukup dengan jenis NGO sahaja, setiap NGO perlu ada matlamat yang jelas. Visi dan misi yang clear. Bila sukarelawan itu tahu arah tuju NGO itu, maka cinta akan terlahir. Mereka akan tetapkan hati untuk dokong cita2 NGO itu, kerana bersesuaian dengan hati mereka. Time tu kita boleh lihat setiap aktiviti volunteer itu pasti akan join. Itu elemen yang pertama yang perlu ada.
Elemen kedua ialah kepimpinan. Jika kita seorang pemimpin dalam NGO, hubungan dengan sukarelawan itu mainkan peranan yang penting. Dalam Kindness Malaysia kita selalu tekankan, VIP itu bukan top management NGO, bukan datuk atau tan sri, tetapi VIP kita adalah penerima manfaat. So leader jangan nak berlagak macam VIP sangat. Orang meluat nanti.
Semua dalam Kindness Malaysia adalah sama. Tak kira umur tua atau muda sekali pun, semua boleh bergaul bersama2. Kaya, miskin, profesional, kerja am, pelajar, ada jawatan atau tiada semua berada di level yang sama.
Antara top management dan volunteer, nak call atau wasap pun boleh anytime. Nak tegur atau marah pun boleh, tiada masalah. No heart feeling walaupun yang kena tegur itu pegang jawatan penting atau tinggi dalam Kindness Malaysia. Yang membezakan hanyalah komitmen dan semangat untuk sebarkan kebaikan. Di sinilah secara semula jadi setiap ahli akan saling hormat menghormati. Rasa hormat itu tak boleh dipaksa, tetapi akan lahir sendiri dari hati sanubari seseorang.
Oleh itu as a leader, bila kita hormat dan ambil perhatian tentang volunteer kita, mereka pasti akan kekal dengan kita. Kalau mereka ajak minum, kita pun jom! Mudahkan komunikasi kita dengan mereka. Jangan kita pula sombongkan diri seolah2 kita ni VIP. Memang first and last la jadi volunteer macam tu. Sometime it’s all the small things that count. Alhamdulillah Kindness Malaysia dah ada core volunteers di hampir seluruh negeri di Malaysia.
Ini baru dua elemen, ada banyak lagi perkara yang akan buatkan volunteer kekal dengan NGO kita. So yang kita implement hari ini ialah appreciation, atau penghargaan. Mereka yang rajin, bagus, kita kena appreciate. Ok bab appreciation ini pun ada caranya. InsyaAllah satu hari nanti saya kongsikan caranya supaya ada impak. Cuma kita kena selalu ingat, orang akan lupa apa kita kata dan apa kita buat, tetapi orang tidak akan lupa apa mereka terkesan dengan kita… 😁
#kindnessmalaysia #makemalaysiakindagain
Muhammad bin Kamarulazizi
Kindness Malaysia